Ладжър, Имперо, Елементс, Софтуер по поръчка, Консултиране

дек/09

15

Интерфейсни елементи: Списъци

Описание на функционалностите и работата със списъците в Имперо.

Основни елементи

Основни части на списъците

1Странициране. Използвайте го, за да навигирате между отделните страници на списъка. Има бутони за първа, предишна, следваща и последна страница. Можете и направо да напишете страницата, на която искате да отидете в текстовото поле, след което натиснете Enter, за да потвърдите.

2Запазени списъци: Можете да запазвате текущия списък с различни настройки. Използва се по следния начин: настройвате списъка както искате – филтри, сортиране, видими колони и подреждане на колоните, след което натискате бутона до падащото мено за запис. В отворения прозорец напишете импето на запазения списък. Оттук нататък ще бъдете в контекст на този списък. Всички промени, които правите по настройките, ще бъдат запазвани под това име. Използвайки тези стъпки можете да запазите колкото списъка сметнете, че са необходими. Използвайте падащото меню, за да променяте текущия списък. Имате и бутон Изтрий, който ви позволява да изтриете текущо избрания списък.

3Колони. Колоните в списъка могат да бъдат организирани в групи. В този случай имената на колоните са на 2 реда, като горния ред показва групите и е с различен цвят. Използвайте колоните за сортиране, филтриране, показване и скриване на колони.

4Служебна колона. Използвайте тази колона, за да избирате редове чрез влачене.

Меню на колона

Меню на колона

Меню на колона

Менюто на колона можете да отворите, като клинете в десния край на колоната (стрелката се появява, когато застанете с мишката върху колоната). От менюто, можете да:

 • Сортирате. Използвайте връзките Сортирай възходящо и Сортирай низходящо, за да сортирате списъка по дадената колона. Използвайте Премахни сортиране, за да премахнете сортирането по тази колона. Можете да сортирате и ако кликнете върху колоната с лявото копче на мишката.
 • Филтрирате. Използвайте Филтрирай, за да отворите прозореца за филтриране по колоната. Използвайте Филтрирай по празни стойности, за да покажете само записите с празни стойности в тази колона. Използвайте Изчисти филтрите, за да премахнете филтрите от тази колона.
 • Покажете/скриете групиране: Ако сте сортирали по тази колона, имате възможност да видите записите в групи. Ако показването в групи е разрешено, ще видите чавка до тази връзка.
 • Скриване. Използвайте Скрий, за да скриете тази колона.

Контекстно меню на колона

Контекстно меню на колона

Контекстно меню на колона

Контекстното меню на колона, е достъпно при клик с дясно копче където и да е в зоната на колоните. В него ще видите избран списък от колони, които можете да скривате и показвате като ги кликате. Видимите колони имат чавки до имената. Последната връзка е Още…, която отваря нов прозорец със всички колони, които са на разположение в дадения списък, където също можете да ги скривате и показвате.

Разместване на колони

Разместване на колони

Разместване на колони

Можете да размествате реда на колоните, като натиснете върху колоната, която искате да преместите, с лявото копче на мишката и задържайки го, започвате да влачите колоната към мястото, което искате. Когато я движите, ще се появява дебела черна линия, която указва мястото, където ще се появи колоната, ако пуснете мишката в този момент.

Контекстно меню на списъка

Контекстно меню на списъка

Контекстно меню на списъка

Контекстното меню на списъка е достъпно при натискане на дясно копче в горния ляв ъгъл на списъка (виж картинката) или в основната част, където няма редове. В него имате следните възможности:

 • Опресни - опреснява редовете във списъка
 • Изчисти филтрите - премахва филтрите от всички колони
 • Премахни групирането – премахва групирането от всички колони
 • Избери всички – избира всички редове
 • Избери останалите – избира всички редове, които не са избрани и премахва избирането от текущо избраните.
 • Покажи/Скрий колони – показва прозореца за показване и скриване на колони, който е достъпен от контекстното меню на колоните.
 • Върни настройките по подразбиране – връща настройките по подразбиране за текущия запазен списък. Това касае филтриране, сортиране и ред на колоните.
 • Настройки – показва прозорец с подробни настройки на списъка.
 • Експорт в Microsoft Excel – копира текущо видимите редове в нов файл на Microsoft Excel.

Контекстно меню на ред

Контекстно меню на ред

Контекстно меню на ред

При натискане на дясно копче на мишката върху ред, се отваря контекстното меню за текущия обект. То дублира лентата с бутоните на екрана (повече - тук).

Bookmark and Share

Все още няма коментари.

Коментирай тази статия

«

»

Върни се горе
Go To Top
Created by Calipers | Блогът на Ладжър е изграден върху WordPress Ладжър - Имперо, Елементс, Софтуер по поръчка, Консултиране